Kokia viešbučių verslo ateitis? Interviu su lietuve, baigusia vieną geriausių svetingumo universitetų pasaulyje

Kokia viešbučių verslo ateitis? Interviu su lietuve, baigusia vieną geriausių svetingumo universitetų pasaulyje 1Kaip ir dauguma Swiss Hotel Management School Šveicarijoje studentų, Rytė savo ateitį siejo su prabangia svetingumo industrija. Tačiau kaip ir daugumai, neseniai mokslus baigusiai Swiss Education Group alumnei teko greitai reaguoti į dėl pasaulinės pandemijos bei tarptautinių kelionių suvaržymų pakitusią turizmo, renginių, viešbučių ir restoranų verslų situaciją. Šiame interviu Rytė pasakoja apie drąsius karjeros pokyčius pasaulinės epidemijos metu, Šveicarijos universitete įgytas vertingas gyvenimo pamokas, ir apie tai, kaip svarbu nebijoti ieškoti savojo pašaukimo.

Skaityk toliau ir sužinok apie lietuvės Rytės studijų patirtį viename iš geriausių svetingumo verslo universitetų Šveicarijoje.

Labas, Ryte! Kaip nutarei studijuoti svetingumo bakalauro programą Swiss Hotel Management School Šveicarijoje?

Svetingumo industrija ir prabangūs viešbučiai mane traukė nuo pat mažens. Ypač juose žavėjo neprilygstama aptarnavimo kokybė: viskas pradedant nuo išpuoselėtų uniformų ir baigiant atidžiu aptarnavimu bei viešbučio darbuotojų rūpestingumu. Kiekvienas viešbutis, kuriame lankiausi vaikystėje ar paauglystėje, man paliko neišdildomų prisiminimų, ir netgi įkvėpė svajoti apie savo pačios verslą ir bendrystę tarp žmonių, jaučiančių tokią pat aistrą prabangiems viešbučiams.

Koks buvo pirmasis tavo įspūdis vos atvykus į universitetą?

Sekundei turėjau sulaikyti kvėpavimą, nes tiesiogine to žodžio prasme įžengiau į pilį!

Papasakok, kokia buvo vidinė Swiss Hotel Management School kultūra?

Universitete buvo tikra kultūrų įvairovė. Mano kurso draugai suvažiavę iš visų pasaulio kampelių! Nepaisant to, jautėmės vieninga komanda, ypač per tokius renginius kaip Tarptautinė diena ar banketas 2 kurse. Man rodos, niekur kitur negalėtum tiek daug ir taip išsamiai iš pirmų lūpų sužinoti apie skirtingas pasaulio kultūras, skirtingus požiūrius.

Kur atlikai studijų praktiką? Kokia ji buvo?

Mano pirmoji praktika buvo „The Ritz-Carlton Abama“ viešbutyje Tenerifėje. Darbas ten man padėjo susipažinti su vidine viešbučių „virtuve“. Saloje gyvenau 6 mėnesius ir man ta patirtis labai patiko!

Antrosios stažuotės metu norėjau pažinti kitą kultūrą, tad siekiau darbo prestižiniame „Grand Hyatt Dubai“. Jame net 682 kambariai, taigi labai įdomu gyvai pamatyti didelio viešbučio užkulisius. Be to, taip įsimylėjau šį miestą, kad baigusi studijas grįžau į Dubajų.

Kokia viešbučių verslo ateitis? Interviu su lietuve, baigusia vieną geriausių svetingumo universitetų pasaulyje 2

Ar Swiss Hotel Management School padėjo susirasti praktikos vietą?

Tikrai taip, Swiss Hotel Management School turi daug vertingų ryšių ne tik Šveicarijoje, bet ir visame pasaulyje. Universiteto nuostabus personalas visada rūpinasi jog studentai sėkmingai siektų karjeros aukštumų bei įsitvirtintų geriausiose pasaulio kompanijose. Pradėti sėkmingą karjerą po studijų daugumai nėra lengva užduotis, tad suteikiami universiteto privalumai yra tikrai vienas iš priežasčių dėl ko studentai renkasi studijas Šveicarijoje.

Koks tavo mėgstamiausias prisiminimas iš studijų metų?

Sakyčiau, kad tai buvo mano 2-ojo kurso banketų egzaminas. Surengti banketą „nuo nulio“ buvo didelis iššūkis! Kartu – tai buvo ir galimybė mokytis dirbti komandoje, drauge su kursiokais. Tokia patirtis labai pravertė vėliau mano karjeroje, pavyzdžiui, kai turėjau galimybę dirbti „Shangri-La“ renginių pardavimo komandoje „The Shard“ viešbutyje.

Koks buvo tavo pirmasis oficialus darbas baigus studijas? Kaip pavyko jį rasti?

Baigusi studijas pradėjau dirbti svečių aptarnavimo agente prabangiame viešbutyje „The St. Regis Dubai“, Al Habtooro mieste. Kadangi yra tvirtas studentų ryšys, ten dirbęs vienas iš Swiss Hotel Management School studentų pagelbėjo ir parekomendavo mane vadovybei. Netrukus buvau pakviesta į darbo pokalbį.

Kokia viešbučių verslo ateitis? Interviu su lietuve, baigusia vieną geriausių svetingumo universitetų pasaulyje 3

Koks iki šiol buvo didžiausias tavo karjeros iššūkis?

Didžiausias karjeros iššūkis man buvo Covid-19 pandemija, kuri, esu tikra, buvo nemenkas iššūkis ir daugeliui kitų dirbančių žmonių.

Tuo metu, kai pandemija prasidėjo, dirbau renginių pardavimų vadove Londone. Man buvo nepaprastai sunku susitaikyti su tuo, kad renginiai nebebus tokie, kaip anksčiau, ir sunku susitaikyti su nežinomybe, kada renginiai bus atnaujinti. Po 11 mėnesių turėjau palikti darbą, nes kaip ir didžioji dalis viešbučių, mano darbovietė paprasčiausiai nebegalėjo išlaikyti darbuotojų su tokiomis mažomis įplaukomis iš savo veiklos. Turėjau apsispręsti, koks galėtų būti kitas mano karjeros žingsnis. Laimei, gavau galimybę persikelti į Dubajų ir dirbti prabangaus nekilnojamojo turto bendrovėje. Tuo labai džiaugiuosi!

Oho, koks netikėtas pokytis! Kas darbe tave labiausiai džiugina?

Esu „žmonių žmogus“, todėl didžiausią džiaugsmą man teikia galimybė kasdien susitikti su įvairiais žmonėmis.

Kaip, tavo manymu, Swiss Hotel Management School įgyti įgūdžiai padeda tavo dabartinėje pozicijoje?

Norint dirbti pardavimo srityje, reikia gebėti puikiai suprasti kitą. Universitete aš būtent to ir mokiausi. Buvau apsupta įvairiausių žmonių iš viso pasaulio, turėjau galimybę stebėti ir pažinti skirtingų asmenybių ir kultūrų įvairovę. Ši patirtis leidžia lengviau užmegzti ryšį su nepažįstamais žmonėmis, dažniausiai  ir visuomenės elitu- ir tai iki šiol man padeda užsidirbti kasdienę duoną.

Kokia viešbučių verslo ateitis? Interviu su lietuve, baigusia vieną geriausių svetingumo universitetų pasaulyje 4

Kokie tolimesni tavo karjeros planai?

Kadangi visai neseniai pradėjau šį naują karjeros kelią, dirbu prabangaus nekilnojamojo turto brokere svetimoje šalyje, pirmiausia noriu įsitvirtinti šioje srityje, gauti pripažinimą.

Kokios, tavo manymu, bus pagrindinės šių metų tendencijos svetingumo srityje?

Mano nuomone, svarbiausia bus sanitarijos ir valymo standartai. Pandemija privertė žmones keisti įpročius – visi plauna rankas triskart dažniau, o rankinėse nešiojasi rankų dezinfekavimo skysčio. Viešbučiai turės prisitaikyti prie šių naujų poreikių ir užtikrinti svečiams saugumo jausmą.

Be abejo, technologinės inovacijos dabar taip pat „ant bangos“. Viskas, pradedant skaitmeniniais raktais ir baigiant technologinėmis kapsulėmis, sulaukia vis daugiau dėmesio.

Kaip, tavo nuomone, Baltijos šalys reaguoja į šias tendencijas? 

Baltijos šalys yra labai pažengusios technologinių naujovių diegimo srityje, bei lenkia net kai kurias didžiąsias Europos šalis.

Kalbant apie pandemijos sąlygotas tendencijas, Baltijos šalys, kaip ir dauguma kitų šalių, taip pat sugriežtino švaros ir sanitarijos standartus. Ši tendencija, manau, artimiausiais metais tik dar stiprės.

Kokia viešbučių verslo ateitis? Interviu su lietuve, baigusia vieną geriausių svetingumo universitetų pasaulyje 5

Kokia tavo nuomone yra svetingumo industrijos ateitis Lietuvoje?

Lietuva tampa vis patrauklesnė pasaulio investuotojams dėl sparčiai besivystančių informacinių technologijų bei fintech sričių. Neseniai į Lietuvos rinką įžengė tokie išskirtiniai vardai kaip „Courtyard by Marriott“ ir „Moxy“, manau, jų pavyzdžiu paseks ir daugiau galingų svetingumo industrijos „žaidėjų“.

Ir pabaigai – ką galėtum patarti Swiss Hotel Management School studentams iš Baltijos šalių?

Nebijokite išeiti iš savo komforto zonos! Keliaukite, tyrinėkite ir stenkitės atrasti, kas iš tikrųjų patinka. Užsiėmimai Swiss Hotel Management School ir stažuotės jums suteiks daug universalių įgūdžių. Todėl, jei baigę studijas liksite svetingumo srityje – puiku, o jei norėsite pasukti kita kryptimi – nebijokite ir to!

Ačiū už įkvepiantį pokalbį ir sėkmės naujame karjeros kelyje!