Prabangus gyvenimas, vyno degustavimo pamokos ir kiti svetingumo studijų Šveicarijoje privalumai: Danielio istorija - Swiss Education Group - Lithuania

Prabangus gyvenimas, vyno degustavimo pamokos ir kiti svetingumo studijų Šveicarijoje privalumai: Danielio istorija

Šią savaitę turėjome galimybę pabendrauti su Danieliu – „Swiss Education Group“ studentu iš Danijos, bebaigiančiu svetingumo studijas César Ritz Colleges Switzerland. Šiame interviu Danielis pasakoja apie jaudinantį svetingumo konkursų pasaulį, dalijasi savo gyvenimo ir studijų patirtimi Šveicarijoje bei atskleidžia paslaptį, kaip parduoti 4500 dolerių kainuojantį vyno butelį. Skaityk toliau ir sužinok daugiau įdomių faktų apie Danielį ir studijas Šveicarijoje.

Prabangus gyvenimas, vyno degustavimo pamokos ir kiti svetingumo studijų Šveicarijoje privalumai: Danielio istorija 1

Labas, Danieli, džiugu ir vėl susitikti! Sakyk, kada susidomėjai svetingumo industrija?

Viskas prasidėjo nuo to, kad mano dėdė turėjo nuosavą restoraną, kuriame turėjau progos jam padėti, ir tai buvo labai smagi patirtis. Vėliau, svarstydamas apie studijas, jau žinojau, kad dėl disleksijos tradiciniai mokslai man ne pakeliui. Todėl pirmiausia nusprendžiau išbandyti Kopenhagos svetingumo koledžą. Juokinga, bet būtent čia sužinojau, kad svetingumas yra kur kas daugiau, nei tik darbas restorane ar viešbutyje, ir kad egzistuoja visiškai atskiras ir platus svetingumo pasaulis. Taip pat sužinojau apie įvairius svetingumo konkursus, jie patraukė mano dėmesį. Nuo to laiko dalyvauju įvairiuose vyno ir šampano konkursuose. Šiuo metu kartu su dabartiniais kurso draugais iš César Ritz Colleges Switzerland planuojame dalyvauti viename iš tokių konkursų, tik šįsyk jau kaip komanda.

Daug žmonių pradeda dirbti svetingumo industrijoje ir be studijų. Kodėl nusprendei įgyti išsilavinimą šioje srityje?

Ir aš, ir visi mano kurso draugai siekiame galimybės atlikti profesinę praktiką aukščiausios klasės organizacijose, kurios žinomos visame pasaulyje ir turi nepriekaištingą reputaciją. Dėl to mes ir mokomės, ir su tuo norime dirbti ateityje.

Prabangus gyvenimas, vyno degustavimo pamokos ir kiti svetingumo studijų Šveicarijoje privalumai: Danielio istorija 2

O kodėl pasirinkai bakalauro studijas užsienyje ir būtent César Ritz Colleges Switzerland?

Šveicarija pasižymi išskirtine svetingumo kultūra ir tokio pobūdžio studijoms yra viena geriausių vietų pasaulyje. Tai ypač aktualu, jei nori užimti aukštas pareigas svetingumo srityje tarptautinėje arenoje.

Be to, sužinojau, kad įgyti dvigubą diplomą César Ritz Colleges Switzerland trunka vos trejus metus, o Danijoje analogiškam išsilavinimui įgyti prireiktų net septynerių. Manau, kad treji metai yra daug smagiau nei septyneri (juokiasi).

Be to, norėjau pamatyti pasaulio. Studijos César Ritz Colleges Switzerland atrodė puiki galimybė praleisti trejus metus tokioje gražioje šalyje, o paskui pusę metų stažuotis kurioje nors kitoje pasaulio šalyje.

Kuo tave labiausiai traukia darbas prabanga alsuojančiuose aukštos klasės restoranuose ar viešbučiuose?

Man labai patinka būti šio prabangaus gyvenimo dalimi. Na, gal ne visai būti jo dalimi, bet matyti ir patirti tai aplink save. Šiuo metu atlieku praktiką vienoje iš tokių vietų – prabangiame viešbutyje „Victoria-Jungfrau“ Interlakeno mieste, kur mūsų svečiai atvyksta pasilinksminti. Būdamas šalia žmonių, kurie trykšta gyvenimo džiaugsmu, jaučiuosi labai laimingas. Man svarbiausia po darbo grįžti namo su šypsena veide ir kad nebūtų net dviejų vienodų dienų.

Prabangus gyvenimas, vyno degustavimo pamokos ir kiti svetingumo studijų Šveicarijoje privalumai: Danielio istorija 3

Gal galėtum pasidalyti labiausiai įsimintina savo studijų akimirka?

Neabejotinai tai būtų tas kartas, kai pardaviau 4500 dolerių kainuojantį vyno butelį.

Oho, tai įspūdinga! Kaip tau pavyko? Ar egzistuoja receptas, kaip parduoti aukštos klasės vyno butelį?

Paslaptis tokia, kad turi žinoti, apie ką kalbi, arba bent jau įtikinti savo svečią, kad žinai. Be to, manau, svarbu pelnyti svečio pasitikėjimą.

Šiuo konkrečiu atveju su svečiu jau buvau susitikęs anksčiau ir turėjau galimybę pabendrauti bei pademonstruoti savo žinias apie jo pasirinktą vyno butelį. Kitą kartą svečias ieškojo pagalbos, kaip orientuotis mūsų vyno meniu, kuris, beje, yra tarsi penkiasdešimties puslapių knyga.

Paprastai pradedu nuo klausimų, pavyzdžiui, kokio pobūdžio vyno svečias norėtų, tada pereinu prie vyno kilmės ir stiliaus – prie to, kas padėtų susiaurinti pasirinkimo diapazoną. Tuomet klientas dažnai nori sužinoti, kuo tie buteliai skiriasi vienas nuo kito, ir klausia mano rekomendacijų, pavyzdžiui, kokių metų vyną rinkčiausi aš pats. Į tokius klausimus reikia būti pasirengus atsakyti ir žinoti, pavyzdžiui, netgi koks derlius buvo konkrečiais metais konkrečioje vietoje.

Tą kartą buvau tikrai gerai pasiruošęs, ir man pavyko įgyti svečio pasitikėjimą bei padėti jam surasti, ko jis ieškojo – ir tai galiausiai pasirodė esąs „La Tâche“ vyno butelis.

Prabangus gyvenimas, vyno degustavimo pamokos ir kiti svetingumo studijų Šveicarijoje privalumai: Danielio istorija 4

Minėjai, kad turi disleksiją. Kaip pavyksta susidoroti su tokiais dideliais informacijos kiekiais studijuojant svetingumą bei vyno ypatybes?

Pastebėjau, kad man svarbu pakartotinai susipažinti su informacija vizualiai. Todėl atmintį tikrinu naudodamas atminties korteles (angl. „Flash cards“).

Taip pat turiu nedidelę užrašų knygelę, į kurią rašau naujus faktus ir savo patirtį iš vyno degustacijų. Bet galiausiai visa tai turi patekti į mano atmintį, nes juk negalėčiau atsiversti užrašų knygelės vidury pokalbio su svečiu.

Kuris studijų César Ritz Colleges Switzerland dalykas tau labiausiai patinka?

Be jokių abejonių, tai paskaitos apie vyną ir kitus gėrimus. Per šias paskaitas mes ragaujame gėrimų, po to apie juos kalbamės tarpusavyje, bandome išsiaiškinti skonio niuansus, suprasti, kaip jie atsirado bei kaip kiekvienas veiksnys daro įtaką skoniui.

Kas apskritai yra didžiausias iššūkis studijuojant užsienyje?

Labai pasiilgau savo šeimos ir draugų. Kai grįždavau į Daniją, susitikdavome bent kartą per savaitę. O dabar, kai dėl pandemijos keliavimas ribojamas, sunku jų nematyti. Bet net ir iki kelionių apribojimų neturėjau galimybės aplankyti jų taip dažnai, kaip norėtųsi.

Kita vertus, César Ritz Colleges Switzerland radau tai, ką laikau savo antrąja šeima. Mano kurso draugai man labai artimi – visada vieni kitiems padedame ir net dabar, kai esame skirtingose pasaulio dalyse atlikdami praktiką, visi vis dar palaikome ryšį, pasiteiraujam, kaip kam sekasi.

Kuo Šveicarija kaip šalis skiriasi nuo Danijos?

Šveicarijoje žmonės labai draugiški. Kai eini vienas gatve ar eini į žygį, žmonės su tavimi sveikinasi, net jei tavęs nepažįsta. Tuo tarpu jei taip pasielgčiau Danijoje, žmonės pagalvotų: „koks keistuolis“. Todėl kaskart, kai grįžtu į Daniją, turiu priminti sau, kad mažiau šypsočiausi (juokiasi).

Be to, man labai patinka kalnai. Mėgstu pajuokauti, kad Danijos lygumų pasiilgstu vieninteliu atveju – bėgdamas į kalną (juokiasi). Mane taip pat vis dar stebina faktas, kad gali vaikščioti su marškinėliais ir tuo pat metu matyti sniegą kalnų viršūnėse. Vaikystėje labai mėgau per atostogas vykti į kalnus slidinėti, o dabar galiu tai daryti iš esmės bet kada, net ir vasarą. Man atrodo, kad apskritai čia yra daugiau įvairių veiklų laisvalaikiui, palyginti su Danija.

Prabangus gyvenimas, vyno degustavimo pamokos ir kiti svetingumo studijų Šveicarijoje privalumai: Danielio istorija 5

Kokie tavo ateities planai, pabaigus svetingumo bakalauro studijas César Ritz Colleges Switzerland?

Dar nesu iki galo apsisprendęs. Man patinka nardyti. Pusę metų dirbau Indonezijoje, ten įgijau nardymo meistro laipsnį. Lengvai įsivaizduočiau save dirbantį kokiame nors kurorte, derinantį nardymą ir darbą prabangiame viešbutyje.

Ką prieš atsisveikindamas rekomenduotum tiems, kurie dar tik pradeda pažintį su turtingu vyno pasauliu?

Vienas išmintingas mokytojas man yra pasakęs, kad geriausias būdas pažinti vyną – jį ragauti. Aš pats laikausi šio patarimo. Kartą per savaitę susitinku su draugais, vieną savaitę degustuojame šampaną, kitą – „Pinot Noir“, kartu bandome atpažinti vynuogių rūšį, derliaus metus ir pan. Tai ne tik smagi, bet ir pažintinė patirtis.

Labai ačiū už įdomų pokalbį, Danieli!