Studijos Hotel Institute Montreux atvėrė kelią į finansų karjerą. Latvio alumno istorija

Studijos Hotel Institute Montreux atvėrė kelią į finansų karjerą. Latvio alumno istorija 1Įkvėptas vieno romano apie viešbučių verslo spindesį ir paslaptingumą, Jans nusprendė savo karjeros kelią tiesti svetingumo industrijoje. Dabar viešbučio finansų direktoriumi dirbantis Jans teigia, kad darbas viešbutyje, tiek personalo skyriuje, tiek administracijoje, yra kupinas iššūkių, o čia įgyti gebėjimai atveria kelius ir į kitas verslo sritis. Šiame interviu Hotel Institute Montreux (HIM) absolventas dalijasi savo karjeros strategija bei pataria jauniems studentams, kaip iš studijų Hotel Institute Montreux gauti maksimalią naudą.

Labas, Jans. Kas tave įkvėpė pradėti dirbti svetingumo versle?

Tai kiek neįprasta istorija. Laimei ar nelaimei, man į rankas pakliuvo romanas, kurio pagrindinis veikėjas dirba prabangiame viešbutyje. Jo gyvenimas man pasirodė toks paslaptingas ir svaiginantis! Ši knyga buvo vienintelis mano žinių šaltinis apie darbą svetingumo industrijoje (jei grožinį kūrinį apskritai gali vadinti tokių žinių šaltiniu), bet buvau taip sužavėtas, kad nusprendžiau ir aš pasukti tokios karjeros keliu.

Nedaug latvių renkasi studijas Šveicarijoje. Kas tave paskatino stoti į Hotel Institute Montreux?

Jau tada buvau girdėjęs, kad Šveicarija yra istoriškai garsi savo aukšto lygio restoranų ir viešbučių mokyklomis. O dabar jau iš patirties galiu teigti, kad darbdaviai ypač vertina šveicarišką diplomą. Ir ne be reikalo – Hotel Institute Montreux paruošia studentus ne tik karjerai viešbučių industrijoje, bet ir suteikia žinių, pritaikomų daugelyje kitų verslo sričių.

Daugeliui studentų aktualus ir finansinis aspektas. Kaip tau pavyko gauti finansų studijoms?

Studijų finansavimo klausimas įžiebė tikras diskusijas mūsų namuose, ir priimti sprendimą nebuvo lengva. Svetingumo industrija atrodė perspektyvi bei sparčiai besivystanti, todėl, galiausiai, drauge nutarėme, kad studijos Hotel Institute Montreux bus puiki strateginė investicija. Dabar galiu teigti, kad taip ir buvo – mokslas už studijas atsipirko su kaupu.

Kas tau padarė didžiausią įspūdį pirmąsyk atvykus į universitetą?

Nustebau sužinojęs, kad pagrindinis Hotel Institute Montreux miestelis anksčiau buvo tiesiog viešbutis. Galima sakyti, kad kasdien gyvenau ir kvėpavau svetingumu.

Jei palygintum save prieš studijas ir po jų, kokius pokyčius įžvelgi?

Vaikystėje mano aplinkoje nebuvo daug kitataučių. Hotel Institute Montreux ne tik studijavau su žmonėmis iš viso pasaulio, bet ir gyvenau kartu su jais. Studijavau su bendrakursiais iš Brazilijos, Rusijos, Bulgarijos, Vokietijos, Belgijos, net Pietryčių Azijos – tai buvo neįkainojama patirtis! Dabar tarptautiškumas man labai natūralus dalykas.

Be to, studijų pradžioje neturėjau jokio supratimo, kas yra svetingumas ir kaip veikia ši industrija. Po studijų, ypač po dviejų universitetinių stažuočių, jau puikiai žinojau, kaip veikia šis sektorius ir ko iš manęs, būsimo darbuotojo, tikimasi.

Kur rinkaisi atlikti universitetinę praktiką?

Abi praktikos vietas susiradau per tarptautinę kontaktų mugę (angl. International recruitment forum), kurį kasmet organizuoja Swiss Education Group (SEG). Jie padėjo atrasti potencialius darbdavius, kuriems ir išsiunčiau savo gyvenimo aprašymus. Tada laukė interviu, po kurių galiausiai radau sau tinkamiausią vietą.

Pirmajai stažuotei pasirinkau Ritz-Carlton Abama viešbutį Tenerifėje, kuriame dirbau „Food and Beverage (F&B)“, t. y. kambarių aptarnavimo ir banketų organizavimo srityje. Antrąją praktiką atlikau taip pat Ritz-Carlton viešbutyje, tik tąkart jau Airijoje, kur ėjau buhalterio asistento pareigas. Ši patirtis turėjo didžiulės įtakos mano profesinei karjerai, nes pirmąsyk pamačiau, kaip atrodo viešbučio „užkulisiai“.

Studijos Hotel Institute Montreux atvėrė kelią į finansų karjerą. Latvio alumno istorija 2

Ar praktika finansų srityje buvo strateginis pasirinkimas, ar tik atsitiktinumas, įkvėpęs tolimesnei karjerai šioje srityje?

Universitete mums buvo patarta atlikti bent vieną praktiką viešbučio registratūroje ar „F&B“, o per antrąją praktiką rinktis administracines pareigas, kad susidarytume įvairiapusį vaizdą, kaip veikia viešbučių verslas. Taip ir padariau. Pamatęs buhalterinės praktikos pasiūlymą pagalvojau, kad tai puiki proga susipažinti su kita viešbučio veiklos puse.

Kokias užduotis tau teko atlikti buhalterinės praktikos metu?

Įprastai naujokai pradeda nuo asistento arba „Accounts Payable“ pozicijos, kurioje gauni užduotis kaip pvz. apmokėti sąskaitas faktūras, suvesti reikiamą informaciją į sistemą ir pan., arba nuo „Income Auditor“ pozicijos, kurioje turi sutikrinti visas viešbučio svečių sąskaitas, prižiūrėti kredito kortelių operacijas ir pan..

…ir kaip tau sekėsi?

Tai buvo tobulėti skatinanti patirtis. Visų pirma, tai buvo proga įsisąmoninti teorines žinias, įgytas universitete, pamatyti, kaip jos realiai pritaikomos praktiškai. Be to, kasdien sužinodavau dar ir ką nors naujo – jei kruopščiai atlieki savo pareigas, vadovai netrunka to pastebėti bei deleguoti naujų, sudėtingesnių užduočių. Apskritai manau, kad stažuotės yra labai geras būdas pradėti savo karjerą. Būtent po jos Ritz-Carlton viešbutis man ir pasiūlė nuolatinį darbą, tik jau nebe asistento pozicijoje.

Kaip vėliau klostėsi tavo karjera?

Porą metų padirbėjęs „Accounts Payable“ pozicijoje Ritz-Carlton viešbutyje perėjau į Bulgari (garsaus prabangos prekės ženklo) viešbutį Londone, kur tapau „Finance Supervisor“. Tai šiek tiek priminė darbą restorane: vis dar bėgiojau nešinas lėkštėmis, bet taip pat prižiūrėjau ir kitų darbuotojų atliekamas užduotis. Netrukus buvau paaukštintas į „Assistant Director of Finance“ pareigas, kur jau buvau atsakingas už visą departamentą.

Štai tada mane jau pastebėjo vadinamieji „galvų medžiotojai“. Sulaukiau daug pasiūlymų iš kitų darboviečių ir tokiu būdu gavau „Financial Controller“ pareigas prabangiame butiko tipo viešbutyje. Tai buvo mano strateginis pasirinkimas. Dirbdamas mažiau žinomo prekės ženklo viešbutyje galėjau įgyti profesinės patirties, kurios man reikėjo norint gauti aukštas pareigas garsesniame prabangos viešbutyje.

Šiuo metu dirbu „Director of Finance“ pozicijoje prabangiame Jumeirah viešbutyje Londone.

Atrodo, kad kruopščiai planuoji į priekį. Gal gali pasidalinti artimiausiais karjeros planais?

Kol kas neturiu vieno aiškaus plano, tačiau svarstau apie kelias skirtingas galimybes. Vienas variantas – galėčiau likti dabartinėje darbovietėje, kilti karjeros laiptais šioje struktūroje ir vėliau pereiti į didesnį viešbučių tinklą eiti aukštesnes pareigas.

Kitas variantas – pereiti į turto valdytojo poziciją, būti tarpininku tarp generalinio direktoriaus ir viešbučio savininko. Tai labiau į finansus ir rezultatus orientuotos pareigos, nes tiesiogiai nedalyvauji pirminėse viešbučio valdymo operacijose.

Kaip pasikeitė viešbučių industrija į rinką įžengus Airbnb verslo modeliui?

Galiu kalbėti tik iš prabangių viešbučių perspektyvos, nes tai yra mano sritis, ir ji šiek tiek skiriasi nuo vidutinės klasės viešbučių. Airbnb tikrai atnešė pokyčių į viešbučių industriją, tačiau būtent prabangos segmentui tai neturėjo įtakos. Prabangos jausmą sukuria pirmiausia profesionalus, gerai apmokytas personalas ir atidus klientų aptarnavimas, o Airbnb to pasiūlyti negali. Todėl prabangos viešbučiams Airbnb – ne konkurentai.

Kaip manai, kaip Hotel Institute Montreux parengė tave karjerai?

Kad ir kaip banaliai skambėtų, šis universitetas parengia studentus sėkmei. Jis suteikia tinkamas priemones, žinių ir galimybę dirbti ne tik garsiausiuose prabangos viešbučiuose, bet ir įsitvirtinti įvairiose kitose verslo srityse. Studijuoti Hotel Institute Montreux buvo geras atspirties taškas mano karjerai.

Jei galėtum pakartoti savo laiką Hotel Institute Montreux, ką keistum?

Norėčiau dar drąsiau ir daugiau bendrauti su dėstytojais bei kviestiniais lektoriais. Daugelis jų gali pasigirti įspūdinga karjera ir duoti naudingų patarimų. Dabartiniams studentams patarčiau nesidrovėti ir dažniau paklausinėti dėstytojų apie geras ir blogas praktikas svetingumo industrijoje, susipažinti su tuo, į ką ketinate leisti savo šaknis. Dėstytojai taip pat gali padėti suprasti, ką tiksliau norite daryti.

Grįžtant prie minėtojo romano: ar darbas prabangiame viešbutyje yra būtent toks, koks jis vaizduojamas toje knygoje?

Panašiai kaip oro linijos septintajame dešimtmetyje, darbas svetingumo industrijoje atrodo itin patraukliai. Knygoje viskas labai prašmatnu ir paslaptinga, bet realybėje – tai darbas, kupinas iššūkių, reikalaujantis aštraus proto, strateginio mąstymo bei aukšto emocinio intelekto. Todėl ir sakau: pasikalbėkite su dėstytojais, nes būtent jie gali papasakoti, kaip viskas yra iš tikrųjų, bei nukreipti jus teisinga linkme.

… ir vis tik – tas romanas tave atvedė čia!

Taip, tikrai.

Ačiū, Jans, už įkvepiantį pokalbį. Sėkmės tavo būsimuose darbuose!